ruokaohjeita
- ruokaohjeita
- ruokaohjeita
- ruokaohjeita
Tässä on joitakin koottuna joitakin yksinkertaisia
reseptejä.
Uusin resepti on aina ylimmäisenä. Ruokaohjeita on
netissä paljon, mutta ainakin
Herkkusuun lautasella -blogissa
on jotain erilaista ja yllätyksellistä.
Joulunmakuinen omenahillo
Omenaviinietikka siemenkodista
omena-vaniljamuffinit
englantilainen
joulupudinki (Christmas Pudding)
kesän
ensimmäinen mansikkapiiras
perunamämmi
amerikkalainen
kurpitsapiirakka
amerikkalainen kurpitsapudinki
makoisa mannapuuro
rukiista terveyttä
vauvan herkku - miksei
isommankin
omenanyytit
mansikkasima
omena-perunalisäke
vähän paksumpi kiisseli
tyrni-mansikkakiisseli
Joulunmakuinen omenahillo
noin 2,5 kg helposti soseutuvia omenalohkoja (esim. Antonovka- tai
Valkea Kuulas -lajikketta)
3 dl omenatuoremehua
400 g hillosokeria tai 500 g tavallista sokeria
1 rkl kanelia
2 tl neilikkaa
2 tl inkivääriä
2 tl pomeranssia
Lohko omenat kattilaan ja lisää omenamehu. Kuumenna
kiehuvaksi ja hauduta kannen alla n. 15 min, tai kunnes omenalohkot
ovat pehmeitä soseuttavaksi. Soseuta omenat. Jos haluat
erittäin hienoa hilloa, purista sose siivilän läpi.
Lisää kattilaan sokeri ja mausteet, mausteiden
määrää ja suhteita voi muuttaa oman maun mukaan.
Kuumenna nopeasti kiehuvaksi, ja anna hautua ILMAN kantta 2 - 4 tuntia.
Hilloa pitää haudutuksen aikana muistaa sekoittaa
säännöllisesti. Pitkä hauduttaminen ilman kantta
poistaa hillosta nestettä, eli se kiinteytyy. Valmis hillo on
väriltään rusehtavaa, ja siinä on voimakas omenan
ja mausteiden maku. Hillo on maukas lisä kaikkien ruokien kanssa.
Omenaviinietikka
siemenkodista
omenansiemenkotia, kuoria yms
5 rkl hunajaa
2 tl hiivaa
3 l vettä
Omenaviinietikan valmistus alkaa astian valinnasta. Hyvä astia on
melko suurisuinen, ja siinä on kierrekansi. Aluksi pese astia
hyvin.
Keitä vesi, ja jäähdytä se
kädenlämpöiseksi. Liota veteen hunaja ja hiiva.
Lisää lopuksi omenansiemenkodat ja "etikansiemen" (jos
sinulla on).
Pidä lämpäimässä paikassa. Jos nesteen
pinnalle muodostuu vaahtoa, kerää se pois.
Omenansiemenkotia yms voit lisätä astiaan niin kauan, kun
astiassa on tilaa tai käyminen lakkaa. Lisätessäsi
pidä huoli, että lisätyt omenanosat ovat nesteen
peittämiä. Älä sulje astiaa ilmatiiviisti, koska
tarkoituksena on saada alkoholikäymisen lopputuotetta, etikkaa.
Voit kokeilla käyttämistä myös ilman hiivaa ja
hunajaa, mutta seuraa tällöin tarkoin käymistä.
Käymisen päätyttyä siivilöi neste ja pulloya
puhtaisiin pulloihin. Säilytä pulloja viileässä.
Etikka on valmista nauttittavaksi, kun se kirkastunut ja sakka on
laskeutunut pullon pohjalle.
Onnistuneesta etikkaerästä kannattaa jättää
"siemen" uutta erää varten.
Omena-vaniljamuffinit
2 munaa
1 dl sokeria
50 g voita
1,5 dl perunajauhoja
1 dl vehnäjauhoja
3 – 4 dl omenaraastetta
2 tl leivinjauhetta
6 tl vaniljasokeria
Laita uuni lämpiämään 200°C. Sulata voi.
Voitele
muffinivuoka tai laita pellille 16 paperista muffinimuottia. Vatkaa
munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot, leivinjauhe, ruokasooda ja
vaniljasokeri keskenään. Lisää jauhoseos
muna-sokerivahdonjoukkoon. Viimeisenä lisää taikinaan
jäähtynyt voi ja omenaraaste. Annostele muotteihin, ja paista
uunin keskitasossa n. 10 – 15 min.
Englantilainen
joulupudinki (Christmas Pudding)
1 l mustaherukoita
500 g rusinoita
350 g vaalea leipä (ranskanleipä parasta)
500 g fariinisokeria
200 g sukaatia
100 g sokerikirsikoita
100 g appelsiininkuoria (kakunkoristetäyte, rouheen
näköistä sokeroitua)
80 g mantelirouhetta
200 g appelsiinimarmeladia
1 rkl jauhettua muskottipähkinää
1 rkl jauhettua muskottipähkinänkukkaa
1 - 2 rkl kanelia
1 pll tummaa olutta
6 munaa
1 rkl vehnäjauhoja
250 g voita
Soseuta herukat ja murenna leipä. Sulata voi. Sekoita ne
keskenään ja lisää seokseen: rusinat,
fariinisokeri, sukaati, sokerikirsikat, appelsiinikuori, mantelirouhe
ja mausteet. Kaada joukkoon voisula huollellisesti
hämmentäen. Sekoita joukkoon munat, olut ja vehnäjauhot.
Voitele huolellisesti metallinen kypsennysvuoka, ja kaada taikina
siihen. Peitä kulho foliolla, ja laita kattilaan. Lisää
kattilaan vettö, kunnes sitä on n. 2/3 kypsennysvuo´an
korkudesta. Keitä 4 - 6 h, kunnes pudinkin pinta on tummanruskeaa
ja kiinteää. Muista lisätä vetä keiton aikana.
Kypsennyksen jälkeen annan pudinkin jäähtyä omassa
astiassaan. Kääri kylmä pudinki ensin voipaperiin ja
sitten folioon. Säilytä viileässä: pudinki
makuuntuu säilytyksessä. Tästä syystä ennen
vanhaan pudinki tehtiin joulun alla, mutta vasta seuraavan vuoden
jouluksi. Jo 2 - 3 viikon säilytys mehevöittää
makua.
Tarjoa pudinki kuumana: lämmitä se esimerkiksi
mikroautouunissa. Perinteisesti pudinki on liekitetty. Pudinkin kansa
tarjottavaksi sopii esimerkiksi valmis vaniljakastike.
Kesän
ensimmäinen mansikkapiirakka
pohja:
150 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
Täyte:
0,5 - 1 l mansikoita
0,75 l valmista paistonkestävää vaniljakastiketta
2 rkl fariinisokeria
Laita uuni lämpenemään 225ºC. Ota voi
huoneenlämpöön pehmenemään. Voitele n. 25 cm
halkaisijaltaan oleva piirasvuoka. Ripottele korppujauhoja tai
mannaryynejä vuokaan.
Sekoita keskenään voi ja vehnäjauhot murumaiseksi
seokseksi. Lisää kananmuna lusikalla sekoittaen. Laita
taikina hetkiseksi kylmään (n. 5 min), minkä
jälkeen painele se vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohjaan
haarukalla reikiä. Laita pohja paistumaan uuniin n. 10 min.
Pohjan paistuessa ota esiin 0,75 l paistonkestävää
vaniljakastiketta. Pilko mansikat.
Kaada vaniljakastike pohjan päälle. Paista n. 5 min.
Pistele mansikat vaniljakastikeeseen ja paista n. 5 min.
Ripottele pinnalle fariinisokeri ja paista n. 15 - 20 min
Nauti jäähtyneenä esimerkiksi jäätelön
tai kermavaahdon kera.
Perunamämmi
5 - 6 kg raakoja perunoita
1 kg mämmimaltaita
9 - 12 dl ruisjauhoja
vettä
siirappia ja pomeranssinkuorta halutessasi
Pese, kuori ja keitä väljässä vedessä 5 - 6 kg
perunoita. Perunoiden kypsyttyä soseuta ne veteen niin, että
soseesta tulee hyvin löysää, vellimäistä.
Sekoita kuumaan perunavelliin n. 300 g mämmimaltaita. Ripottele
seoksen päälle n. 3 - 4 dl ruisjauhoja, ja jätä
seos imeltymään lämpimään paikkaan n. 2
tunniksi.
Kahden tunnin kuluttua lisää 1 - 1,5 l kiehuvaa vettä ja
n. 300 g mämmimaltaita. Sekoita hyvin, lisää
päälle 3 - 4 dl ruisjauhoja ja jätä
imeltymään n. 2 tunniksi. Toista tämä, eli kahden
tunnin kuluttua lisää toistamiseen sama määrä
vettä, mämmimaltaita ja päälle ruisjauhoja. Anna
imeltyä noin 2 tuntia.
Tämän jälkeen, kun kaikki jauhot ja maltaat on
lisätty sekä seos on imelletytty, sekoita seos hyvin. Seoksen
tulisi olla melko löysää velliä (lisää
kiehuvaa vettä tarvittaessa). Keitä seosta hiljakseen n. 10
min samalla hämmentäen. Lisää halutessasi siirappia
ja pomeranssinkuorta.
Kaada mämmi tuokkosiin. Jätä kiehumisvaraa. Paista
mämmiä n. 100 - 125ºC noin 4 - 5 h, jolloin mämmi
säilyy mehevänä ja kypsyy tasaisesti.
Paistamisen jälkeen jäähdytä kunnolla, ja tarjoile
sokerin, kerman ja/tai maidon kera.
p.s. perunamämmi on maultaan hyvin pehmeää, ja monet
pitävät siitä, vaikka pelkistä maltaista tehty ei
niinkään maistusi.
Amerikkalainen
kurpitsapiirakka
n. 6 dl kurpitsaa (säilöntään sopivaa; esim. talvi
tai Halloween)
n. 2 dl vettä
Keitä n. 20 min pienellä lämmöllä jasekoittele
estääksesi pohjaan palamisen. Anna jäähtyä, ja
ryhdy tekemäänn kuoritaikinaa. Laita uuni
lämpenemään n. 225 °C.
Kuoritaikinaksi käy esim. valmis voitaikina tai sitten esim.
seuraava:
150 g voita
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 dl kaurahiutaleita
2 kananmunaa
Pehmeä voi ja jauhot sekoitetaan keskenään.
Voi-vehnäjauho seokseen lisätään kananmunant
huolellisesti sekoittaen. Leivinjauhe sekoitetaan kaurahiutaleisiin, ja
seos kaadetaan muuntaikinan joukkoon. Taikina levitetään
piirasvuo´an pohjalle ja reunoille, ja laitetaan uuniin
paistumaan noin 10 min. ajaksi. Pohjan esipaiston aikana ehtii
sekoittaa täytteen.
Täyte:
Soseuta ensin tehty kurpitsa. Soseen tulee olla aivan hienoa.
Lisää soseen joukoon:
3 dl sokeria
3 tl kanelia
2 tl inkivääriä
1 tl muskottipähkinää
1 tl neilikkaa
3 isoa munaa ( tai 5 pientä)
5 rkl perunajauhoja
2 dl iskukuumennettua (UHT) maitoa (tätä maitoa makeuden
vuoksi)
Sekoita seos hyvin. Ota piirakanpohja pois uunista, ja kaada seos
piirakan päälle. Laita takaisin uuniin, piiras kypsyy noin 45
min ja on valmis kun pinta ei enää "hylly".
Tarjoa kurpitsapiirakan kanssa vaniljajäätelöä tai
-kastiketta tai sittenvaikkapa kanelilla tai
inkiväärillä maustettua kermavaahtoa.
Kurpitsapudinki
Laita uuni lämpenemään n. 225 °C.
n. 6 dl kurpitsaa (säilöntään sopivaa; esim. talvi
tai Halloween)
n. 2 dl vettä
Keitä n. 20 min pienellä lämmöllä jasekoittele
estääksesi pohjaan palamisen. Anna jäähtyä
hetki, ja soseuta. Soseuta ensin tehty kurpitsa. Soseen tulee olla
aivan hienoa. Lisää soseen joukoon:
3 dl sokeria
3 tl kanelia
2 tl inkivääriä
1 tl muskottipähkinää
1 tl neilikkaa
3 isoa munaa ( tai 5 pientä)
5 rkl perunajauhoja
2 dl iskukuumennettua (UHT) maitoa (tätä maitoa makeuden
vuoksi)
Sekoita seos hyvin. Kaada seos hyvin voideltuun vuokaan. Pudinki on
valmis kun pinta ei enää "hylly".
Tarjoa kurpitsapudingin kanssa vaniljajäätelöä tai
-kastiketta tai sittenvaikkapa kanelilla tai
inkiväärillä maustettua kermavaahtoa.
Makoisa mannapuuro
1 l vettä
0,5 l mansikoita tai vadelmia
1 dl sokeria
2,5 dl mannakryyniä tai 4 dl täysjyvämannakryyniä
Mittaa vesi ja marjat kattilaan. Kun vesi kiehuu, lisää
sokeri ja kryynit. Sekoita hyvin. Keitä hiljakseen noin 10 min
välillä sekoittaen. Vatkaa lopuksi halutessasi.
Rukiista terveyttä
1,5 l vettä
1 l mansikoita, vadelmia, herukoita ja karviaisia
noin 1 dl siirappia (tai maun mukaan)
noin 6 dl ruisjauhoja
laita uuni lämpeämään noin 150°C. Voitele
uunivuoka ja mittaa vesi ja marjat siihen. Sekoita ruisjauhot
huolellisesti ja lisää viimeisenä siirappi. Laita uuniin
noin 1,5 - 2 tuntia (mitä kuumempi uuni, sitä
vähemmän aikaa). Kaikkein paras uuni hautuu leivinuunissa,
noin 100°C ja 4 - 5 tuntia.
Vauvan herkku - miksei
isommankin?
Noin 0, 5 dl vadelmia
1 banaani
soseuta marjat ja banaani. Herkku on valmista nautittavaksi heti!
Omenanyytit
omenakuutioita
kanelia, sokeria
kananmunaa voiteluun
valmis lehtitaikinaa
Leikkaa lehtitaikinalevyt neliöiksi. Laita jokaisen neliön
keskelle pieneksi kuutioituja omenanpalasia ja rippottele pinnalle
kanelia
ja sokeri. Rypistä taikinan kulmat kiinni, ja voitele kanamunalla.
Paista noin 225°C noin 10 minuuttia, kunnes nyytit pvat
kullanruskeita päältä.
Mansikkasima
5 l vettä
0,5 l mansikoita
1 sitruuna
2 dl hunajaa
4 dl sokeria
1/3 pala hiivaa
1 ruukkuminttu tai sitruunamelissa
Kiehauta osa vedestä, ja lisää siihen mansikat,
sitruunan mehu, silputtu ruukkuyrtti, hunaja ja sokeri. Lisää
loput vedestä ja jäähdytä noin 40°C.
Lisää hiiva ja anna käydä seuraavaan
päivään.
Siivilöi ja pullota sima seuraavana päivänä. Laita
pullot jääkaappiin. Sima on valmista nautittavaksi parin
päivän perästä. Tarjoa
jääkaappikylmänä jäisten mansikoiden kera.
Omena-perunalisäke
1 henkilölle tarvitaan:
1 omena
1 sipuli
1 peruna (raakana)
valkopippuria maun mukaan
valkosipulia 1 - 2 kynttä (jos pidät valkosipulista, voi
jättää myös pois kokonaan)
voita paistamiseen
Kuori ja siivuta omena, sipuli ja peruna. Kuori ja pilko pieniksi
paloiksi myös valkosipuli, jos haluat sitä lisätä.
Laita paistinpannu kuumetumaan. Anna voin sulaa ja hiukan ruskistua,
ennenkuin alat paistaa. Paista ensin hetki sipuleita (ja valkosipulia),
lisää sitten peruna ja lopuksi omena. Mausta valkopippurilla
(ja suolalla, jos haluat). Laita pannun päälle vielä
hetkeksi kansi, ja anna hautua hiljalleen 10 - 15 minuuttia.
Lisäke sopii erinomaisesti perunan korvikkeeksi tai esimerkiksi
makkaran ja hapankaalin kanssa tarjottavaksi tai sitten ihan
sinällään syötäväksi. Halutessasi
lisäkkeen voi valmistaa myös pelkästään
omenasta ja sipulista.
Vähän paksumpi kiisseli
1- 1,5 l erilaisia marjoja
0,5 -1 l vettä
noin 1,5 dl perunajauhoja
sokeria maun mukaan (noin 1 - 2 dl)
Laita marjat ja suurin osa vedestä vesi kattilaan, ja kuumenna ne
kiehuvaksi. Kuumentumista odotellessasi sekoita perunajauhot
jäljelle jääneeseen osaan vettä. Marja-vesiseoksen
kuumennuttua, lisää siihen ensin sokeri. Sokerin liuettua
kaada hiljaa perunajauho-vesiseos samalla huolella
hämmentäen. Jatka hämmenntämistä, kunnes
seoksen pinnalle nousee kiehumiskuplia. Laita kansi kattilan
päälle, ja anna jäähtyä ennen
syömistä.
Tyrni-mansikkakiisseli
1 - 1,5 l mansikoita
2,5 - 3dl tyrnitäysmehua
3 -4 dl sokeria (tai oman maun mukaan)
1 dl perunajauhoja
5 dl vettä
Laita marjat, tyrnimehu, sokeri ja 4 dl vettä kattilaan. Kuumenna
seos kiehuvaksi. Kuumetumista odotellessasi sekoita 1 dl vettä ja
1
dl perunajauhoja. Kattilan sisällön kuumennuttua
kiehumispisteeseen, kaada perunajauho-vesiseos kattilaan samalla
hitaasti hämmentäen. Sekoittele rauhallisesti, kunnes pintaan
nousee kiehumiskuplia uudestaan, ja kiisselin väri muuttuu
sameasta kirkkaaksi. Laita kansi päälle, ja anna
jäähtyä ennen syömistä.