ruokaohjeita - ruokaohjeita - ruokaohjeita - ruokaohjeita

Tässä on joitakin koottuna joitakin yksinkertaisia reseptejä.  Uusin resepti on aina ylimmäisenä. Ruokaohjeita on netissä paljon, mutta ainakin
Herkkusuun lautasella -blogissa on jotain erilaista ja yllätyksellistä.


Joulunmakuinen omenahillo
Omenaviinietikka siemenkodista
omena-vaniljamuffinit
englantilainen joulupudinki (Christmas Pudding)
kesän ensimmäinen mansikkapiiras
perunamämmi
amerikkalainen kurpitsapiirakka
amerikkalainen kurpitsapudinki
makoisa mannapuuro
rukiista terveyttä
vauvan herkku - miksei isommankin
omenanyytit
mansikkasima
omena-perunalisäke
vähän paksumpi kiisseli
tyrni-mansikkakiisseli



Joulunmakuinen omenahillo

noin 2,5 kg helposti soseutuvia omenalohkoja (esim. Antonovka- tai Valkea Kuulas -lajikketta)
3 dl omenatuoremehua
400 g hillosokeria tai 500 g tavallista sokeria
1 rkl kanelia
2 tl neilikkaa
2 tl inkivääriä
2 tl pomeranssia

Lohko omenat kattilaan ja lisää omenamehu. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta kannen alla n. 15 min, tai kunnes omenalohkot ovat pehmeitä soseuttavaksi. Soseuta omenat. Jos haluat erittäin hienoa hilloa, purista sose siivilän läpi. Lisää kattilaan sokeri ja mausteet, mausteiden määrää ja suhteita voi muuttaa oman maun mukaan. Kuumenna nopeasti kiehuvaksi, ja anna hautua ILMAN kantta 2 - 4 tuntia. Hilloa pitää haudutuksen aikana muistaa sekoittaa säännöllisesti. Pitkä hauduttaminen ilman kantta poistaa hillosta nestettä, eli se kiinteytyy. Valmis hillo on väriltään rusehtavaa, ja siinä on voimakas omenan ja mausteiden maku. Hillo on maukas lisä kaikkien ruokien kanssa.


Omenaviinietikka siemenkodista

omenansiemenkotia, kuoria yms
5 rkl hunajaa
2 tl hiivaa
3 l vettä

Omenaviinietikan valmistus alkaa astian valinnasta. Hyvä astia on melko suurisuinen, ja siinä on kierrekansi. Aluksi pese astia hyvin.
Keitä vesi, ja jäähdytä se kädenlämpöiseksi. Liota veteen hunaja ja hiiva. Lisää lopuksi omenansiemenkodat ja "etikansiemen" (jos sinulla on).
Pidä lämpäimässä paikassa. Jos nesteen pinnalle muodostuu vaahtoa, kerää se pois.

Omenansiemenkotia yms voit lisätä astiaan niin kauan, kun astiassa on tilaa tai käyminen lakkaa. Lisätessäsi pidä huoli, että lisätyt omenanosat ovat nesteen peittämiä. Älä sulje astiaa ilmatiiviisti, koska tarkoituksena on saada alkoholikäymisen lopputuotetta, etikkaa. Voit kokeilla käyttämistä myös ilman hiivaa ja hunajaa, mutta seuraa tällöin tarkoin käymistä.

Käymisen päätyttyä siivilöi neste ja pulloya puhtaisiin pulloihin. Säilytä pulloja viileässä. Etikka on valmista nauttittavaksi, kun se kirkastunut ja sakka on laskeutunut pullon pohjalle. 

Onnistuneesta etikkaerästä kannattaa jättää "siemen" uutta erää varten.




Omena-vaniljamuffinit

2 munaa
1 dl sokeria
50 g voita
1,5 dl perunajauhoja
1 dl vehnäjauhoja
3 – 4 dl omenaraastetta
2 tl leivinjauhetta
6 tl vaniljasokeria

Laita uuni lämpiämään 200°C. Sulata voi. Voitele muffinivuoka tai laita pellille 16 paperista muffinimuottia. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot, leivinjauhe, ruokasooda ja vaniljasokeri keskenään. Lisää jauhoseos muna-sokerivahdonjoukkoon. Viimeisenä lisää taikinaan jäähtynyt voi ja omenaraaste. Annostele muotteihin, ja paista uunin keskitasossa n. 10 – 15 min.




Englantilainen joulupudinki (Christmas Pudding)

1 l mustaherukoita
500 g rusinoita
350 g vaalea leipä (ranskanleipä parasta)
500 g fariinisokeria
200 g sukaatia
100 g sokerikirsikoita
100 g appelsiininkuoria (kakunkoristetäyte, rouheen näköistä sokeroitua)
80 g mantelirouhetta
200 g appelsiinimarmeladia
1 rkl jauhettua muskottipähkinää
1 rkl jauhettua muskottipähkinänkukkaa
1 - 2 rkl kanelia
1 pll tummaa olutta
6 munaa
1 rkl vehnäjauhoja
250 g voita

Soseuta herukat ja murenna leipä. Sulata voi. Sekoita ne keskenään ja lisää seokseen: rusinat, fariinisokeri, sukaati, sokerikirsikat, appelsiinikuori, mantelirouhe ja mausteet. Kaada joukkoon voisula huollellisesti hämmentäen. Sekoita joukkoon munat, olut ja vehnäjauhot. Voitele huolellisesti metallinen kypsennysvuoka, ja kaada taikina siihen. Peitä kulho foliolla, ja laita kattilaan. Lisää kattilaan vettö, kunnes sitä on n. 2/3 kypsennysvuo´an korkudesta. Keitä 4 - 6 h, kunnes pudinkin pinta on tummanruskeaa ja kiinteää. Muista lisätä vetä keiton aikana.

Kypsennyksen jälkeen annan pudinkin jäähtyä omassa astiassaan. Kääri kylmä pudinki ensin voipaperiin ja sitten folioon. Säilytä viileässä: pudinki makuuntuu säilytyksessä. Tästä syystä ennen vanhaan pudinki tehtiin joulun alla, mutta vasta seuraavan vuoden jouluksi. Jo 2 - 3 viikon säilytys mehevöittää makua.

Tarjoa pudinki kuumana: lämmitä se esimerkiksi mikroautouunissa. Perinteisesti pudinki on liekitetty. Pudinkin kansa tarjottavaksi sopii esimerkiksi valmis vaniljakastike.



 
Kesän ensimmäinen mansikkapiirakka

pohja:

150 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna

Täyte:

0,5 - 1 l mansikoita
0,75 l valmista paistonkestävää vaniljakastiketta
2 rkl fariinisokeria

Laita uuni lämpenemään 225ºC. Ota voi huoneenlämpöön pehmenemään. Voitele n. 25 cm halkaisijaltaan oleva piirasvuoka. Ripottele korppujauhoja tai mannaryynejä vuokaan.

Sekoita keskenään voi ja vehnäjauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää kananmuna lusikalla sekoittaen. Laita taikina hetkiseksi kylmään (n. 5 min), minkä jälkeen painele se vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohjaan haarukalla reikiä. Laita pohja paistumaan uuniin n. 10 min.

Pohjan paistuessa ota esiin 0,75 l paistonkestävää vaniljakastiketta. Pilko mansikat.

Kaada vaniljakastike pohjan päälle. Paista n. 5 min.

Pistele mansikat vaniljakastikeeseen ja paista n. 5 min.

Ripottele pinnalle fariinisokeri ja paista n. 15 - 20 min

Nauti jäähtyneenä esimerkiksi jäätelön tai kermavaahdon kera.




Perunamämmi

5 - 6 kg raakoja perunoita
1 kg mämmimaltaita
9 - 12 dl ruisjauhoja
vettä

siirappia ja pomeranssinkuorta halutessasi

Pese, kuori ja keitä väljässä vedessä 5 - 6 kg perunoita. Perunoiden kypsyttyä soseuta ne veteen niin, että soseesta tulee hyvin löysää, vellimäistä. Sekoita kuumaan perunavelliin n. 300 g mämmimaltaita. Ripottele seoksen päälle n. 3 - 4 dl ruisjauhoja, ja jätä seos imeltymään lämpimään paikkaan n. 2 tunniksi.

Kahden tunnin kuluttua lisää 1 - 1,5 l kiehuvaa vettä ja n. 300 g mämmimaltaita. Sekoita hyvin, lisää päälle 3 - 4 dl ruisjauhoja ja jätä imeltymään n. 2 tunniksi. Toista tämä, eli kahden tunnin kuluttua lisää toistamiseen sama määrä vettä, mämmimaltaita ja päälle ruisjauhoja. Anna imeltyä noin 2 tuntia.

Tämän jälkeen, kun kaikki jauhot ja maltaat on lisätty sekä seos on imelletytty, sekoita seos hyvin. Seoksen tulisi olla melko löysää velliä (lisää kiehuvaa vettä tarvittaessa). Keitä seosta hiljakseen n. 10 min samalla hämmentäen. Lisää halutessasi siirappia ja pomeranssinkuorta.

Kaada mämmi tuokkosiin. Jätä kiehumisvaraa. Paista mämmiä n. 100 - 125ºC noin 4 - 5 h, jolloin mämmi säilyy mehevänä ja kypsyy tasaisesti.

Paistamisen jälkeen jäähdytä kunnolla, ja tarjoile sokerin, kerman ja/tai maidon kera.

p.s. perunamämmi on maultaan hyvin pehmeää, ja monet pitävät siitä, vaikka pelkistä maltaista tehty ei niinkään maistusi.





Amerikkalainen kurpitsapiirakka

n. 6 dl kurpitsaa (säilöntään sopivaa; esim. talvi tai Halloween)
n. 2 dl vettä

Keitä n. 20 min pienellä lämmöllä jasekoittele estääksesi pohjaan palamisen. Anna jäähtyä, ja ryhdy tekemäänn kuoritaikinaa. Laita uuni lämpenemään n. 225 °C.

Kuoritaikinaksi käy esim. valmis voitaikina tai sitten esim. seuraava:

150 g voita
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 dl kaurahiutaleita
2 kananmunaa

Pehmeä voi ja jauhot sekoitetaan keskenään. Voi-vehnäjauho seokseen lisätään kananmunant huolellisesti sekoittaen. Leivinjauhe sekoitetaan kaurahiutaleisiin, ja seos kaadetaan muuntaikinan joukkoon. Taikina levitetään piirasvuo´an pohjalle ja reunoille, ja laitetaan uuniin paistumaan noin 10 min. ajaksi. Pohjan esipaiston aikana ehtii sekoittaa täytteen.

Täyte:

Soseuta ensin tehty kurpitsa. Soseen tulee olla aivan hienoa. Lisää soseen joukoon:

3 dl sokeria
3 tl kanelia
2 tl inkivääriä
1 tl muskottipähkinää
1 tl neilikkaa
3 isoa munaa ( tai 5 pientä)
5 rkl perunajauhoja
2 dl iskukuumennettua (UHT) maitoa (tätä maitoa makeuden vuoksi)


Sekoita seos hyvin. Ota piirakanpohja pois uunista, ja kaada seos piirakan päälle. Laita takaisin uuniin, piiras kypsyy noin 45 min ja on valmis kun pinta ei enää "hylly".

Tarjoa kurpitsapiirakan kanssa vaniljajäätelöä tai -kastiketta tai sittenvaikkapa kanelilla tai inkiväärillä maustettua kermavaahtoa.




 
Kurpitsapudinki

Laita uuni lämpenemään n. 225 °C.

n. 6 dl kurpitsaa (säilöntään sopivaa; esim. talvi tai Halloween)
n. 2 dl vettä

Keitä n. 20 min pienellä lämmöllä jasekoittele estääksesi pohjaan palamisen. Anna jäähtyä hetki, ja soseuta. Soseuta ensin tehty kurpitsa. Soseen tulee olla aivan hienoa. Lisää soseen joukoon:

3 dl sokeria
3 tl kanelia
2 tl inkivääriä
1 tl muskottipähkinää
1 tl neilikkaa
3 isoa munaa ( tai 5 pientä)
5 rkl perunajauhoja
2 dl iskukuumennettua (UHT) maitoa (tätä maitoa makeuden vuoksi)


Sekoita seos hyvin. Kaada seos hyvin voideltuun vuokaan. Pudinki on valmis kun pinta ei enää "hylly".

Tarjoa kurpitsapudingin kanssa vaniljajäätelöä tai -kastiketta tai sittenvaikkapa kanelilla tai inkiväärillä maustettua kermavaahtoa.




 
Makoisa mannapuuro

1 l vettä
0,5 l mansikoita tai vadelmia
1 dl sokeria
2,5 dl mannakryyniä tai 4 dl täysjyvämannakryyniä

Mittaa vesi ja marjat kattilaan. Kun vesi kiehuu, lisää sokeri ja kryynit. Sekoita hyvin. Keitä hiljakseen noin 10 min välillä sekoittaen. Vatkaa lopuksi halutessasi.




 
Rukiista terveyttä

1,5 l vettä
1 l mansikoita, vadelmia, herukoita ja karviaisia
noin 1 dl siirappia (tai maun mukaan)
noin 6 dl ruisjauhoja

laita uuni lämpeämään noin 150°C. Voitele uunivuoka ja mittaa vesi ja marjat siihen. Sekoita ruisjauhot huolellisesti ja lisää viimeisenä siirappi. Laita uuniin noin 1,5 - 2 tuntia (mitä kuumempi uuni, sitä vähemmän aikaa). Kaikkein paras uuni hautuu leivinuunissa, noin 100°C ja 4 - 5 tuntia.




 
Vauvan herkku - miksei isommankin?

Noin 0, 5 dl vadelmia
1 banaani

soseuta marjat ja banaani. Herkku on valmista nautittavaksi heti!




 
Omenanyytit

omenakuutioita
kanelia, sokeria
kananmunaa voiteluun
valmis lehtitaikinaa

Leikkaa lehtitaikinalevyt neliöiksi. Laita jokaisen neliön keskelle pieneksi kuutioituja omenanpalasia ja rippottele pinnalle kanelia ja sokeri. Rypistä taikinan kulmat kiinni, ja voitele kanamunalla. Paista noin 225°C noin 10 minuuttia, kunnes nyytit pvat kullanruskeita päältä.




 
Mansikkasima

5 l vettä
0,5 l mansikoita
1 sitruuna
2 dl hunajaa
4 dl sokeria
1/3 pala hiivaa
1 ruukkuminttu tai sitruunamelissa

Kiehauta osa vedestä, ja lisää siihen mansikat, sitruunan mehu, silputtu ruukkuyrtti, hunaja ja sokeri. Lisää loput vedestä ja jäähdytä noin 40°C. Lisää hiiva ja anna käydä seuraavaan päivään.

Siivilöi ja pullota sima seuraavana päivänä. Laita pullot jääkaappiin. Sima on valmista nautittavaksi parin päivän perästä. Tarjoa jääkaappikylmänä jäisten mansikoiden kera.



 
Omena-perunalisäke

1 henkilölle tarvitaan:

1 omena
1 sipuli
1 peruna (raakana)
valkopippuria maun mukaan
valkosipulia 1 - 2 kynttä (jos pidät valkosipulista, voi jättää myös pois kokonaan)
voita paistamiseen

Kuori ja siivuta omena, sipuli ja peruna. Kuori ja pilko pieniksi paloiksi myös valkosipuli, jos haluat sitä lisätä. Laita paistinpannu kuumetumaan. Anna voin sulaa ja hiukan ruskistua, ennenkuin alat paistaa. Paista ensin hetki sipuleita (ja valkosipulia), lisää sitten peruna ja lopuksi omena. Mausta valkopippurilla (ja suolalla, jos haluat). Laita pannun päälle vielä hetkeksi kansi, ja anna hautua hiljalleen 10 - 15 minuuttia.

Lisäke sopii erinomaisesti perunan korvikkeeksi tai esimerkiksi makkaran ja hapankaalin kanssa tarjottavaksi tai sitten ihan sinällään syötäväksi. Halutessasi lisäkkeen voi valmistaa myös pelkästään omenasta ja sipulista.



 
Vähän paksumpi kiisseli

1- 1,5 l erilaisia marjoja
0,5 -1 l vettä
noin 1,5 dl perunajauhoja
sokeria maun mukaan (noin 1 - 2 dl)

Laita marjat ja suurin osa vedestä vesi kattilaan, ja kuumenna ne kiehuvaksi. Kuumentumista odotellessasi sekoita perunajauhot jäljelle jääneeseen osaan vettä. Marja-vesiseoksen kuumennuttua, lisää siihen ensin sokeri. Sokerin liuettua kaada hiljaa perunajauho-vesiseos samalla huolella hämmentäen. Jatka hämmenntämistä, kunnes seoksen pinnalle nousee kiehumiskuplia. Laita kansi kattilan päälle, ja anna jäähtyä ennen syömistä.





Tyrni-mansikkakiisseli

1 - 1,5 l mansikoita
2,5 - 3dl tyrnitäysmehua
3 -4 dl sokeria (tai oman maun mukaan)
1 dl perunajauhoja
5 dl vettä

Laita marjat, tyrnimehu, sokeri ja 4 dl vettä kattilaan. Kuumenna seos kiehuvaksi. Kuumetumista odotellessasi sekoita 1 dl vettä ja 1 dl perunajauhoja. Kattilan sisällön kuumennuttua kiehumispisteeseen, kaada perunajauho-vesiseos kattilaan samalla hitaasti hämmentäen. Sekoittele rauhallisesti, kunnes pintaan nousee kiehumiskuplia uudestaan, ja kiisselin väri muuttuu sameasta kirkkaaksi. Laita kansi päälle, ja anna jäähtyä ennen syömistä.