Villat ja vällyt

Lampaanvilla hengittävä, huokoinen kuitu, jota saadaan keritsemällä lampaat säännöllisin väliajoin. Meillä lampaat keritään 1-2 kertaa vuodessa riippuen kunkin lampaan villankasvusta. Lammas keritään yleisimmin joko siten, että lammas istuu tai käyttäen apuna erityistä kerintätelinettä. Yhdestä lampaasta raakavillaa saadaan 2 - 5 kg kerintäkerralla. Raakavilla pitää lajitella ennen kehräämöön lähettämistä, ja esimerkiksi mahanalusvillat eivät yleensä täytä kehruuvillan vaatimuksia. Kehruuseen lähettävän villan tulee olla ehdottamasti puhdasta, siinä ei saa roskia eikä virheitä. Lajittelun jälkeen villa pakataan paperisäkkeihin, ja lähetetään kehräämöön. Kehräämössä villa pestään ja lajitellaan tarkemmin, minkä jälkeen eri laadut käytetään eri tuotteisiin.

Villa voidaan jakaa pohja- ja peitinvillaan. Pohjavillan tarkoitus on olla kosteussuoja ja toimia lämmöneristeenä. Peitinvilla eli peitinkarvat ovat karkeampia, ja niiden pääsääntöinen tarkoitus on suojata pohjavillaa kastumiselta. Pohjavilla on laadultaan hienoa, kiiltävää, kiharaa, pehmeää ja lujaa. Eri lammasrotuja voidaan luokitella villanlaadun mukaan, mutta myös eri yksilöiden väliset erot villanlaadussa voivat olla suuria.

 
villojaMeillä on saatavilla (hiukan tilanteesta vaihdellen):
- raakavillaa kerinnän aikaan
- 100 % villalankoja
- vahvistettu sukkalanka
- huovutusvilla levynä
- kudontahahtuva (lovikka)
- kehruuhahtuva
- täytevilla

Kaikki tuotteet ovat luonnonvärisiä, pääsääntöisesti luonnonvalkoisia, vaalean- tai tummanharmaita. Jonkinverran saatavana myös luonnonruskeita ja luonnonmustia tuotteita sekä kirjavia lankoja.

Mikäli haluat jotain tiettyä tuotetta, parhaiten saat haluamaasi tuotetta juuri sopivan määrän ostamalla raakavillaa ja kehruuttamalla sen itse haluamiksesi tuotteiksi. Kehräämöistä saat 
tarvittaessa lisätietoja.

Vällyt

Lampaan vällyjä ja muita turkistuotteita ompelee Tiina (040-700 1597). Valmiin vällyn hinta riippuu koosta: mitä suurempi välly sitä enemmän työtä. Tässä alla on muutamia kuvia nyt valmiina olevista vällyistä, alempana kuvia jo myydyistä vällyistä. Vällyjä on aina muutamia valmiina, tilauksesta Tiina ompelee vällyjä myös. Tilaustäihin on mahdollista saada nimikointi, päiväys yms.

Myynnissä olevat vällyt:
työn alla


Välly on lampaan taljoista ommeltu peite. Parhaiten vällyperinne on säilynyt Pohjoismaista Norjassa, ja Tiinankin tekemät vällyt pohjautuvat malliltaan nykynorjalaiseen tyyliin. Vällyt ommellaan käsin ja niihin painetaan kuvioita, jotka vanhan uskomuksen mukaan suojaavat nukkujaa pahoilta hengiltä. Alla kuvia valmiista, jo myydyistä vällyistä .

välly1b
vally3välly4


välly2välly2b
välly

vällyvällyvällymyynnissä oleva vällyvälly12


vällyVällyvally20

Muita jo myytyjä tuotteita:


tyynytyyny
kaksivarityynytruskea tyyny

hattulammaspuuhka