maissintähkiä Sokerimaissi

Viljelemme sokerimaissia, koska aito sokerimaissi on meistä hyvää ja monikäyttöistä. Sokerimaissin voi syödä sellaisenaan, höyryttää, keittää, grillata, paahtaa - kaikki käy. Lisäksi sokerimaissin voi myös pakastaa sellaisenaan, ja käyttää pakkasesta suoraan samoin kuin tuoreen maissin tähkän.

Viereissä kuvassa on poimintakypsä maissintähkä: se on kääntynyt kasvista poispäin, ja tähkän päässä olevat heteet ovat ruskeita. Poimintavalmis maissintähkä tuntuu tylpältä, ja jyvät suurilta.

Meillä on viljelyysä useita lajikkeita, vaikka makueroja eri lajikkeiden välillä on melko vähän. Lajikerunsauteen syy on siinä, että olemme maissinviljelyn äärirajoilla, ja useiden lajikkeiden viljely varmistaa sadon onnistumisen. Yhdestä kasvista voidaan yleensä poimia 1 -3 tähkää. Väriltään maissintähkät ovat keltaisia, valkoisia tai kelta-valkoisia. Maissintähkän koko riippuu lajikkeesta, ja vaihtelee yleensä n. 70 g - 300 g välillä. Keskimäärin tähkäpaino on n. 90 - 150 g.  Kypsennettyä sokerimaissia pidetään hyvänä antioksidanttien lähteenä. Maississa on lisäksi  mm. C-vitamiinia, niasiinia, A-vitamiinia ja ß-karoteenia, A-vitaminin esiastetta. Kivennäsaineista maississa on eniten kaliumia, mutta se sisältää myös mm. kalsiumia, fosforia ja magnesiumia. Energiaa sokerimaissi sisältää n. 85 kcal (n. 355 J) / 100 g. 100 g maissia sisältää hiilihydraatteja on n. 19 g, rasvaa n. 1 g ja valkuaisainetta n. 3 g .